יום שני, 25 ביוני 2018

הורות משותפת

אחוזי הגירושין הגבוהים הובילו לשינוי תפיסת החברה, בכל הנוגע לתא המשפחתי. אורח החיים המודרני, בשונה מאורח החיים הקדום, מקבל את השוני שהתחולל בחברה ואת התפיסה הקשורה למסגרת ההורית. לעיתים, מסגרת הורית נורמטיבית לילדים, מצריכה התערבות משפטית וזאת על מנת לוודא כי הערכים הבסיסים יקוימו ויובילו להתפתחות תקינה של הילדים.

בשורות הבאות נסקור מהי הורות משותפת, מהו הסכם הורות משותפת וכיצד עיקרון טובת הילד תופס חלק נכבד בהתערבות המשפטית. יוער כי מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן ומהווה מאמר תוכן בלבד. לכן, אין לראות בו כתחליף לייעוץ עם עורך דין מומחה בתחומו. 

מהי הורות משותפת?

הורות משותפת, כשמה כן היא, שיתוף בגידול ילדים משותפים. אומנם מצב זה נשמע לגיטימי ורגיל לכל אוזן, כיון שהתפיסה הברורה היא כי ילד משותף להורים משותפים, אמור לגדול ולהתחנך על ידי הוריו יחד. נראה שהמושג הורות משותפת מצביע על פן יותר עמוק מגידול ילדים משותפים ומצביע על חלוקה שוויונית בגידול ואחריות וכן מעורבות אקטיבית של שני ההורים בחיי ילדיהם.

המצב ה"טבעי" והמוכר לרוב, הוא כמובן זוג נשוי שמביא ילדים לעולם. מנגד, רבים הם האנשים, אשר כיום בוחרים לחבור לאדם אחר, על מנת להקים משפחה, או אם נרצה – משפחה מלאכותית. אין מדובר בבני זוג כמשמעותם הטבעית, אלא בשני אנשים שמבקשים לגדל ילד יחדיו. בהתאמה, כדי לממש את אותה "הורות משותפת", עורכים בני זוג, הסכם הורות משותפת. יתרה מכך, המחלוקת המשפטית עולה במקרים שבהם בני זוג שאינם מנהלים קשר זוגי ואף אין ביניהם הכרות עמוקה וזוגית, מחליטים להביא ילד משותף לעולם. אז, עולות השאלות: בחזקת מי יגדל הילד? מי מהוריו יהיה אחראי לגידולו וחינוכו ולמעשה מי יהיה ההורה האקטיבי בחייו? 

משמורת משותפת אל מול הורות משותפת:

כאשר בני זוג מגיעים להחלטה לסיים את המערכת הזוגית ביניהם ולשניים יש ילדים משותפים, תחליט הערכאה הדנה בעניינם על אופן גידול הילדים, מהרגע שבו ייפרדו דרכיהם. להחלטת הערכאה יש השפעה גדולה, הן על בני הזוג והן על חיי הילד, שכן מדובר בשינוי ממשי בחייהם. הערכאה יכולה להחליט בין משמורת משותפת לבין הסדרי ראייה, כאשר עיקרון העל שעומד לנגד עיניה ולפיו היא פועלת, הוא כאמור "עיקרון טובת הילד".

למעשה, ההבדל המהותי בין משמורת משותפת להסדרי ראייה, הוא עניין הזמן. במשמורת משותפת מחולק הזמן באופן שווה בין ההורים ולמעשה, גידול הילד וחינוכו מתחלקים בצורה שווה בין בני הזוג. לעומת זאת, הסדרי הראייה קובעים מי ההורה שהילד יהיה תחת חסותו ואילו להורה השני ייקבעו שעות וימים קבועים שבהם יבקר את ילדו.

היות והדין האישי הוא עולם ומלואו, כל נושא עומד בפני עצמו ויש לו תתי נושאים חשובים. לא נוכל להציג את הנושא על בוריו. לכן, בשורות הבאות נעסוק בהשוואה בין משמורת משותפת לבין הורות משותפת ונבין את ההבדלים הקיימים.

המשמורת המשותפת תהווה החלטה של ערכאה דיונית במקרה שבו בני הזוג מתגרשים. למעשה, המשמורת מתייחסת לסידורי הלינה ומגוריו של הילד. מכאן, כי המשמורת תחולק באופן שווה בשווה בין ההורים ולילד יהיו שתי בתים בו זמנית.

הסכם הורות משותפת יתכן שיתבצע כאשר ההורים חיים באותו בית, או שלא, כשההורים במערכת זוגית וגם כשלא. למעשה, הסכם זה נועד על מנת להציב גבולות ברורים על אופן גידול הילד, חינוכו ומעורבות הוריו בחייו. ישנם הורים שלא חוו חוויה הורית לפני כן. מכאן, שדברים שנראים טרם הבאת הילד לעולם, משתנים בצורה בוטה לאחר הבאתו לעולם. לכן, מומלץ וחשוב ולהסדיר הסכם זה לפני ביצוע ההליך. 

עיקרון טובת הילד:

עיקרון טובת הילד מוכר עוד משנת 1989. באותה שנה נקבעה אמנה בדבר זכויות הילד, העומדת על זכויותיהם הפוליטיות, האזרחיות והכלכליות של הילדים. בעת החלטת הערכה בנוגע להסכם הורות משותפת או משמורת ילדים, יבחן בית המשפט את העניין מנקודת מבטו של הילד הספציפי וכן לפי כל מקרה לגופו. ברור כי מדובר בהחלטה קשה, שחורצת את גורלו של הילד. לא פעם, אירעו מקרים שבהם בית המשפט החליט כי טובת הילד שונה ממה שההורים חשבו שצריך לקרות ואף אחים הופרדו זה מזה, בשל המחשבה כי טובתו של האחד אינה בהכרח טובתו של האחר. 

סוף דבר:

הליך הורות משותפת מהווה גם שינוי משפטי וגם שינוי חברתי. על אף התקדמות הפסיקה וכן התקדמות החברה, עדיין קיימים מקרים שבהם ניתן לראות החלטות לא שוויונית. החלטת ההורים לערוך הסכם הורות משותף חשובה לעתידם, לא פחות מעתידו של הילד. לכן, אם מצאתם את עצמכם עומדים בצומת דרכים בנוגע להורות משותפת, לפני קבלת החלטה ופתיחת ההליך, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מומחה בדיני המשפחה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה